Ryby bałtyckie
Szprot
Jest małą, podobną do śledzia rybą morską. Ma srebrnoszare łuski i biało-szare ciało. Ryba ma ok. 12% tłuszczu, którego zawartość zależy od okresu połowu. Szprot jest bardzo dobrym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby te mogą być przyrządzane na wiele sposób: mogą być także smażone, grillowane, pieczone, marynowane.
skład: | 100% szprot bałtycki, mrożony |
metoda mrożenia: | IQF |
metoda pakowania: | 1 kg bags, 10 kg bulk |
liczba sztuk/kg | 80-120 |
okres przydatności do spożycia: | 18 miesięcy |
Śledź bałtycki
Ryby te ze względu na swoje wartości odżywcze spożywane są od co najmniej pięciu tysięcy lat. Istnieje wiele sposobów ich podawania. W zależności od preferencji danego regionu śledzie serwowane są na surowo, w postaci kiszonej, marynowanej lub konserwowane. Istnieje również wiele innych technik wykorzystywanych do przygotowywania potraw ze śledzi, które są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA. Są również źródłem witaminy D. Najlepszy okres połowów tych ryb to styczeń – marzec i październik – grudzień.
skład: | 100% śledź bałtycki, mrożony |
metoda mrożenia: | IQF |
metoda pakowania: | 10 kg bulk |
liczba sztuk/kg: | 15-25 |
okres przydatności do spożycia: | 18 miesięcy |
Flądra
Flądra to jedna z najpopularniejszych ryb dostępnych na wybrzeżu Bałtyku. Swoją popularność zyskała ze względu na chude, białe mięso oraz delikatny smak i konstystencję. Ryba ta sprzedawana jest w całości lub w filetach, dostępna jest również w wersji świeżej lub zamrożonej. Dużą popularnością wśród konsumentów cieszy się również jadalna skóra tej ryby. Fądra to bardzo dobre niskotłuszczowe źródło witamin z grupy B oraz doskonałe źródło niacyny. Najlepszy okres połowu flądry to marzec – kwiecień.
skład: | 100% flądra bałtycka, mrożona |
metoda mrożenia: | IQF |
metoda pakowania: | 15 kg bulk |
wielkość porcji: | 150 g - 450 g |
okres przydatności do spożycia: | 18 miesięcy |